poniedziałek, 14 listopada 2011

Fiszkejks i sos od Tatarow :)



Ziemniaki puszyste i biala ryba... chyba jedna z najlepszych kombinacji smakowych.
Najlepsza zabawa jest jednak z doprawianiem ich. Mozna sobie znalezc tyle sposobow,
 ile jest przypraw na ziemi i jeszcze troche. 
Bardzo latwo sie je przygotowuje, a jeszcze szybciej je hahaa!
Dzis otrzymalam wielka porcje ryby do przygotowania (co mi sie tylko zamarzy).
Pierwsza i jedyna mysl,ktora mi przyszla do glowy: FISZKEJKS!!!
I jeszcze,zeby byly z sosem tatarskim yuummmy!!!
  

KROKIECIKI  RYBNE
  • 500 gr bialej ryby
  • okolo 400 gr ziemniakow w miare puszystych
  • listek laurowy
  • 1 jajko
  • maka do zageszczenia i obsypania
  • 85 gr bulki tartej
  • 150 ml mleka
  • starta skorka z polowki cytryny
  • sumac (kwasna przyprawa uzywana glownie w krajach arabskich)
  • swiezy estragon,pietruszka i szczypiorek
  • czosnek jeden zabek
  • kawalek cebuli drobniutko posiekanej
  • sol,pieprz do smaku

Ziemniaki ugotowac w osolonej wodzie.
Rybe zanurzyc w mleku i wodzie, ma byc cala przykryta na patelni.
Dodac lisc laurowy.
Gotowac okolo 10 minut na malym ogniu.
Po ugotowaniu odlozyc ja na talerz,aby ostygla.
Ziemniaki ,jak sie ugotuja ,odcedzic i postawic na jak najmniejszym ogniu,
ubijac na purée,nie dodawac masla ani mleka,musza byc suche.
Z ryby odzielic osci,jesli jakies sa i rozciapac widelcem.  
Polaczyc z ziemniakami ,jajkiem,bulka tarta,maka,ziola i przyprawy.
Masa musi byc dosyc jednolita.
Mozna odstawic na jakas godzine do lodowki.
Przed smazeniem uformowac kulki,splaszczyc i obtoczyc w mace.
Rozgrzac tluszcz i wrzucic ziarnko bulki tartej, jak sie zapieni, znaczy,
ze temperatura jest dobra 
Smazyc na oleju lub oliwie okolo 5 minut z kazdej strony.


SOS TATARSKI
  • dwie lyzeczki majonezu
  • dwie lyzeczki musztardy dijonskiej
  • poltorej lyzki kwasnej smietany
  • okolo trzech malych korniszonow drobniusienko pokrojonych
  • lyzka kaparow rowniez pokrojonych
  • szalotka posiekana
  • swieza natka pietruszki
Wszystkie skladniki dobrze wymieszac.
Sos nadaje sie do przede wszystkim ryb,ale tez do zimnych mies i galaret. 
LOW JA
Zycze smacznego!

2 komentarze:

  1. I am suге this post haѕ touched аll thе
    intеrnet vіsitoгs, its really reаlly nicе рaгagгaph on building up
    new ωebрage.

    My webρаgе ... payday loans uk

    OdpowiedzUsuń
  2. I thіnk this is one of the mоst impοrtаnt info foг me.
    Αnd i'm glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

    Here is my page - payday loans

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...