piątek, 18 listopada 2011

Ptys z serem





Nazywaja sie Gougères. Pochodza z Francji,sa specjalnoscia z Burgundii.
Jest to ciasto parzone (ptysiowe) razem z domieszka sera najlepiej Gruyèra,krola serow szwajcarskich
ale moze tez byc Comte lub Ementaler.
Bardzo szybki i latwy aperitif,jezeli mamy np niezapowiedzianych gosci ;)
Mozna je wypelnic farszem,mozna je zrobic jak malutkie babelki
i potraktowac jak groszek ptysiowy,Mozna tez upiec jako ciasto
 i rowniez wypelnic farszem lub sosem.







GOUGèRES
  • 125 ml wody (okolo pol szklanki)
  • 3 jajka
  • 125 gr masla (okolo 3 lyzek)
  • 3/4 szklanki maki (okolo 100gr) oczywiscie przesianej 
  • okolo 90 gr gruyèra lub compte lub ementalera lub innego zoltego sera,moze tez byc kozi
  • pokrojony drobniutko wedzony boczek
  • galka muszkatalowa
  • szczypta soli 
  • pieprz



Rozgrzewamy piekarnik do okolo 200°C.
W rondelku zagrzewamy wode razem z maslem i sola (na dosyc duzym ogniu)
Nastepnie sciagamy z ognia i dodajemy make,mieszamy drewniana lyzka ciasto,
tak aby nam ladnie odchodzilo od scianek rondelka.

Podgrzewamy nastepnie okolo minuty i caly czas energicznie mieszamy,po tym czasie ciasto
 powinno troche przywierac do dna.
Zdejmujemy z ognia i wbijamy po jednym jajku,caly czas mieszajac,musimy uzyskac konsystencje
 baardzo gestego majonezu.
Dodac pieprz i galke muszkatalowa.
Czasami mozna dodac wody i mieszac mikserem na wolnych obrotach.
Kiedy jajka juz beda ubite razem z ciastem wsypac ser i dobrze wymieszac ,
zostawic kilka wiorkow,zeby posypac na wierzchu.
Na papierze do pieczenia nakladamy lyzka ciasto okolo 5cm od siebie
 (ciasto wyrosnie dosyc duze).
Na kazdego ptysia nakladamy starty ser i posypujemy boczkiem.

WAZNE!!

Ptysie wkladamy do piekarnika i NIE OTWIERAMY!!!!!! go przez 25 minut.
Po tym czasie ptysie powinny byc gotowe,mozemy je podsuszyc troszke jeszcze w piekarniku.



A potem podajemy jak sie nam tylko zamarzy :)
Smacznego zycze!!

1 komentarz:

  1. To chyba najcudowniejszy smak Francji, jaki pamiętam i za którym najbardziej tęsknię.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...