wtorek, 22 listopada 2011

Zeby zycie mialo smaczek ;) odcinek I







Egzotyka...Podroz...Krance swiata...Afrodyzjak..
Perfumy Azji,Afryki...Zapach Orientu....
Niewiarygodne bogactwo kolorow,smakow i aromatow
oferuja nam przyprawy.
Nie wyobrazam sobie zycia bez przypraw,pomagaja nam nie tylko w kuchni, 
ale rowniez pomagaja w pielegnacji  naszej urody,
pozwalaja nam cudownie pachniec,
i dbaja o nasze zdrowie... 
Czy mozna chciec czegos wiecej??
Pozwole sobie na maly poradnik do czego i jak mozna wykorzystac przyprawy.
Podejrzewam,ze nie zdolam tu opisac wszystkich,bo nie sposob..
ale chociaz czesc z nich,a zwlaszcza te ,ktore pokochalam i uzywam ich czesto.



"Pieprzymy" wszyscy :P
Pochodzi z poudniowo-wschodnich Indii,ale zdazyl sie rozpowszechnic na calym swiecie.
No coz, mozemy powiedziec,ze jest najbardziej znana przyprawa na swiecie.
I tu raczej nie bede sie rozpisywala o jego kuchennych zaletach....
Wyobrazacie sobie pomidora bez pieprzu? Ja nawet soli nie uzywam,ale pieprz musi byc...
Mozemy nim sie posluzyc rowniez w innych dziedzinach zycia..
Traktujemy go jako srodek na niestrawnosc
 (wszyscy chyba znamy lekarstwo pt wodka z pieprzem ;)),
chroni nas przed zaparciami,uzywany przeciw zapaleniu stawow,
oraz zawrotom glowy,a takze jako srodek owado- lub bakteriobojczy.
W polaczeniu z olejkiem cynamonowym moze lagodzic bole migrenowe.
Pieprz najlepiej przechowuje sie w ziarnach,zmielony traci swoj aromat i moc.
Do gotowania zmielony pieprz daje sie na samym koncu,natomiast ziarna na samym poczatku.
















Sol himalajska jest najzdrowsza i najczystsza sola na ziemi.
Pochodzi z ze wschodniego pasu Himalajow w Pakistanie.
Zycie nie jest mozliwe bez soli,ale jak wiemy nadmiar jej bardzo nam szkodzi.
Zwykla sol kuchenna sklada sie glownie z chlorku sodu,a nie soli,
w przeciwienstwie do soli krystalicznej,o ktorej tu wspominam,
bowiem sol krystaliczna zawiera okolo 84 pierwiastkow,ktore nam sa potrzebne.
Stosowana w kuchni uzupelnia niedobory mikroelementow.
Sol Himalajska posiada bialo-rozowa kolor.
Jest on zalezny od koloru skaly,z ktorej pochodzi.
Im bardziej rozowy,tym wiecej zelaza znajduje sie w soli.
Sol ma  tez zastosowanie w kosmetyce i medycynie.
Jak widomo solanki sa bardzo dobra terapia oczyszczajaca.
Mozna je tez stosowac jako srodek na plukanie gardla,tradzik,
a nawet na chorobe lokomocyjna.

                                                                                                                                            









Kolendra






Uwielbiam kolendre pod kazda postacia,a najbardziej lubie jako swieze ziolo.
Jednak o tym bedzie w poscie o ziolach :)
Kolendre znamy baaardzo dlugo,od jakichs 3000lat..
Do europy przywedrowala razem ze starozytnymi Rzymianami,
ktorzy ja sprowadzili z basenu Morza Srodziemnego
i uzywali glownie do konserwowania mies (kolendra,kumin i winegret),
a takze do perfumowania chleba.
Kolendra w kuchni ma nieskonczenie wiele zastosowan.
Uzywa sie jej przede wszystkim jako glownego skladnika do curry,kuskusa,
a takze w wielu slodkich daniach.
Ziarna kolendry praze najpierw na patelni,uzyskuja wtedy cudowy aromat,
nastepnie rozbijam na puder w mozdzierzu.
W takiej postaci mozna ja uzyc do roznych kombinacji smakowych np:
mieszanka berberyjska,tabil tunezyjski (o ktorym pisalam tutaj)
przyprawy do marynat ,ciast,plackow itd mozna by sie rozpisywac w nieskonczonosc.
Zarowno jest przyprawa dla urozmaicenia smaku i zapachu,
ale rowniez jak srodek antybakteryjny i pobudza trawienie.
Uznawana jest rowniez za mocny afrodyzjak ;)
(najlepiej uzbierana w ostatniej kwadrze ksiezyca )

















    Kminek


Znany juz w starozytnym Egipcie okolo 5000lat temu..
A w Sredniowieczu lyzeczka kminu w torebeczce sluzyla jako ochrona przed "Zlym" i czarownicami :P
W medycynie oczywiscie jako znany srodek na trawienie i "wybulenie" :)
 ma tez wlasciwosci rozkurczowe i przeciwirusowe.
W kuchni znany jako skladnik curry ,rowniez kuskusu,glownie rybnego,
ras-el-hanout(o ktorym napisze),garam-masala mieszanki przypraw z polnocnych Indii.
Ale przeciez i my mozemy sie pochwalic dosyc dlugim romansem z kminkiem. 
Kapusta i kminek to malzenstwo doskonale.
Nadaje rowniez niepowtarzalny smak serom,
stosowany do przyprawiania salatek,pieczonych jablek,
jest doskonala przyprawa do gotowania i pieczenia tlustych mies np baraniny albo wieprzowiny.
Przyprawiamy nim ciastka,paluszki,ziemniaki,marchewke,stosujemy do korniszonow.
Olejki eteryczne z kminku wykorzystywane sa rowniez
 w przemysle alkoholowym np kminkowka i alasz (likier kminkowy).

Moi drodzy CDN.... 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...