wtorek, 24 kwietnia 2012

Zawijasy z Kurżetek



Kurżetki mogłabym jeść codziennie.
Lekkie,łatwe i przyjemne ;)
Ten przepis jest idealny na przekąskę.
I jak zwykle przy cukiniach mam zdjęcia z lasu ;) 
Tym razem już przepięknie zazielenionego,
i to były ostatnie podrygi mojego objektywu grrrr.
Trzasłam pewnie na lotnisku torba o coś i musiało się popsuć.
No coż, znowu z jakiegoś tam oszczędzania będą nici....
Mówi się trudno.. 

ZAWIJANE CUKINIE
  • 3 kurżetki średniej wielkości, pokrojone wzdłuż na paski około 0,5 cm
  • około 150gr sera gorgonzola lub inny pleśniowy (St.Agur,Roquefort)
  • suszone pomidory,odsączone z oliwy
  • listki świeżej bazylii
  • oliwa,sól,pieprz
  • kilka kropel octu Balsamico
Kurżetki kroimy cienko wzdłuż,
układamy na papierze kuchennym i posypujemy solą.
Odczekujemy około 10 minut wycieramy niepotrzebną wodę
i przewracamy na drugą stronę.
Znów solimy delikatnie i czekamy około 15 minut,
wycieramy delikatnie z wody.
Kładziemy na blaszkę i spryskujemy oliwą w spraju,pieprzymy.
Wsadzamy do piekarnika na około 15-20 minut,
pilnujemy,żeby się nie przypaliły. 
Jak nie mamy piekarnika pod ręką ;) można je 
przyrządzić na patelni. Często przewracając.
Kiedy są gotowe odsączamy z oliwy i ostudzamy.
W każdy plasterek cukini zawijamy 
kawałeczek sera,pomidora i listek bazylii.
Układamy ładnie na talerzu
 i kropimy każdą cukinię octem balsamicznym.


SMACZNEGO!!!!

I obiecane zdjęcia z lasu ;)








Miłego dnia życzę!!

6 komentarzy:

  1. polecam Côtes du Rhône obydwa: biale oraz czerwone,moze byc tez Côtes de Provence czerwone :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak sie zastanawiam, co to sa kurzetki...?

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczne, a że szykuje się seria balkonowych party, wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie jedzonko to można by faktycznie jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...