środa, 30 listopada 2011

Groszkowe Guacamole



Bardzo lubie eksperymentowac z guacamole.
Dzis pokaze nieco odmieniona wersje,bardziej azjatycka.
Buszujac po necie znalazlam taka groszkowa wersje tutaj.
Bardzo mi sie spodobala,a ze wszystkie skladniki
 byly na bazie postanowilam sprobowac.
Dodalam jedynie szalotki,bo jednak sos bez niej jest troche mdly.
Uratowalo to danie z ryby,ktora ma zawsze papierowy smak,
zeby nie wiem jak sie czlowiek staral...(dzis zrobilam ja na parze razem z ziolami).
Ta ryba nazywa sie panga i chyba juz jej wiecej nie kupie....
Za to guacamole wyszlo pyszne.
Wspanialy bergamotkowy zapach limonki razem
 z zapachem kolendry bardzo orzezwily i nadaly  mu niecodzienny smak,
a imbir zaostrzyl.
Bardzo letnie,latwe i przyjemne :) i takie tajlandzkie...


Groszkowe Guacamole
  • 1 awokado
  • pol szklanki zblanszowanego groszku zielonego
  • dobra garsc swiezej kolendry
  • kawalek swiezego imbiru,obranego i pokrojonego w kostke
  • czosnek 
  • pol cebulki szalotki skrajanej w drobna kosteczke
  • sok z 1 limonki
  • sol,pieprz
Do blendera wrzucamy groszek,kolendre czosnek,imbir i sok z limonki,
az sie zrobi gladka masa.
Dodajemy szalotke.
Nastepnie obieramy awokado i roztrzepujemy widelcem razem z masa z blendera.
solimy,pieprzymy,na koniec wkladamy pestke z awokado,
wtedy sos nam nie zciemnieje.
Proscizna :) 
Podawac z czipsami tortillowymi,lub posmarowac rybe,lub co kto lubi.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...