czwartek, 5 stycznia 2012

Zapiekanka dla "Babci"


Witam wszystkich po dluzszej przerwie.
Bardzo chcialbym Wam podziekowac za wsparcie,ktore daliscie mi w tamtym roku.
Mam nadzieje,ze kazdy z nas bedzie mial fantastyczny start w 2012. 
I wszyscy zrealizujemy powoli nasze noworoczne postanowienia,
oraz pospelniamy swoje marzenia krok po kroczku.
Bo marzenia sie spelniaja,tylko trzeba w nie wierzyc!!!
(oraz ciezko pracowac na nie :D).
Swieta i Czas Noworoczny spedzilam w Londynie.
Bylo wspaniale! az tak,ze nie mialam kiedy porobic zdjec...no coz zdarza sie..
Najwazniejsze ,ze spedzilam je u boku kochanych ludzi,
zapracowana przyrzadzaniem wigilijnych smakolykow,
opowiadaniem rodzinnych anegdot i delektowalam sie wesola atmosfera,
ktora temu wszystkiemu towarzyszyla.
Dzieki Madziu za wszystko jeszcze raz.Bylo luks :D

Dzis podziele sie z Wami tarta,ktora przyrzadzam 
 jak przyjezdza "Babcia z Anglii".
Babcia przylata zawsze do dzieci.
To i "moja" ulubiona Babcia(od prawie szesciu lat),
ktora mowi cudownym angielskim
 i od ktorej zawsze sie mozna czegos nauczyc i dowiedziec.
Wiec kiedy wiadomo ze ma byc,
w lodowce zawsze jest kozi ser,pory i ciasto francuskie...


ZAPIEKANKA Z POROW 
I KOZIEGO SERA
  • 3 kozie serki (jeden okolo 150gr)
  • 5-6 porow srednich pokrojonych w paseczki
  • 1 jajko
  • 3-4 lyzki smietanki 18%
  • sol,pieprz,galka muszkatalowa
  • gotowe ciasto francuskie

Najpierw kroimy pory na paseczki.
Gotujemy w garnku, koniecznie pod przykryciem okolo 5-7 minut.
Do porow nic nie dodajemy nawet grama wody, musza sie same udusic(dlatego sa zamkniete).
Pory musza byc mieciutkie.


W miedzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Na blaszce wykladamy papier do pieczenia,
 a nastepnie ukladamy ciasto francuskie.
Nakluwamy widelcem w ciescie dziurki na powietrze
 i wkladamy do piekarnika na okolo 10 minut.



Nastepnie do porow dodajemy pokrojony w kostki ser kozi. 
Mieszamy do momentu roztopienia sie sera,musimy uwazac,zeby nam sie nie przypalil.


W miedzyczasie w kubeczku rozbijamy jajko ze smietanka.



Troszke przestudzamy nasze pory z serem 
 i wlewamy miksture jajczana do nich oraz dokladnie mieszamy.
Doprawiamy sola,pieprzem i galka muszkatalowa.
Na lekko upieczone ciasto wylewamy nasz farsz.



Wsadzamy do piekarnika na okolo 40-45 minut.


Zycze smacznego :)


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam koziego sera, ale w takiej zapiekance z porami, prezentuje się bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest troche specyficzny w smaku,w zasadzie mozna go z powodzeniem zastapic nasza rodzima bryndza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekna zapiekanka,uwielbiam wszystko z dodatkiem pora,pozdrawiam,Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  4. 26 yr old VP Sales Oates Ertelt, hailing from Swift Current enjoys watching movies like Destiny in Space and Watching movies. Took a trip to Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) and drives a Ferrari 410 Sport. odkryj wiecej

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...