czwartek, 20 stycznia 2011

A moze by tak "strzelic baranka" ? :P



         Moi drodzy, dzis sobie popracujemy troche dluzej nad doskonala jagniecina. Przepis pochodzi z ksiazki,a jakzeby inaczej Jamie'go Olivier'a "Cook with Jamie ".
                            
                   http://www.jamieoliver.com/books/cook-with-jamie

Moja historia z Jamie jest juz dosyc dluga. Jego sie lubi albo nie. Ja go pokochalam od pierwszego zobaczenia "the Naked Chef". Byl to okres ,kiedy przestalam pracowac u jednej patronki,ktora byla BARDZO! wymagajaca i w kuchni musialam byc prawie jak Alain Ducasse,ale o nim kiedy indziej...
    Kiedy zobaczylam Jamie'go i jego sposob przyrzadzania jedzenia stwierdzilam,ze to jest to czego mi w tej chwili brakuje,mianowicie relaksu w kuchni! Na poczatku w zasadzie gotowalam tylko z jego programem lub dwoma ksiazkami, ktore mialam, w miare uplywu czasu- ksiazek zrobilo sie szesc i chyba mialam dosc.. W tej chwili czasem wydaje sie ,ze mi wyskoczy z lodowki...Bo Jamie jest wszedzie..A przynajminej byl.
Jednak do tej pory chetnie wracam do jego starych ksiazek, w ktorych mozna znalezc po prostu rarytasy. Jednym z nich jest jagnie w oberzynach ,ktore dzis sie nauczymy gotowac. Jest to dlugi i pracochlonny przepis ale efekt przebija wszystko!
A zatem do roboty!
                                               
                           Jagniecina w oberzynie



  • potrzebujemy okolo 2kg nogi z jagnieciny, mozemy ja zastapic dobrym kawalkiem szynki lub karkowki ze swini (to dla tych ktorzy nie maja dostepu do jagnieciny,bo albo jej nie ma albo ma cene z kosmosu..)
  • oliwa z oliwek
  • sol morska i swiezy pieprz
  • 2 duze oberzyny
  • 2 cebule pokrojone na lodki
  • suszone oregano okolo lyzki
  • swiezy rozmaryn



      Rozgrzac piekarnik do okolo 210°C. Nasmarowac jagnie oliwa,sola i pieprzem,wbic pare galazek rozmarynu , wylozyc na blache i piec okolo 30 min. Nastepnie pociac oberzyny w lodki okolo 4-5cm. Wrzucic do miski i wymieszac razem z cebula,oliwa,sola pieprzem i lyzka oregano. Zeby wszytko bylo ladnie "obrane" w przyprawy. Po okolo 30 minutach wyciagamy baranka i odlewamy tluszcz jaki wyciekl spod niego,wszystko zalezy od tego czy byl tlusty ,czasem nie trzeba. Dookola niego ukladamy oberzyny z cebula,tak jak na fotce i wkladamy z powrotem do piekarnika z tym ze ja zmniejszam ogien co by nie spalic od razu mieska z warzywami. I pieczemy okolo godziny. Musimy pamietac, ze mieso i oberzyny nalezy mieszac i dbac o nie,podlewajac odrobina wody,zeby wszystko bylo soczyste i mieciutkie,bo przeciez  "wiorow" nie bedziemy jesc...

                 W miedzyczasie zrobimy sos pomidorowy.

              Sos pomidorowy:

  • 2 zabki czosnku zmiazdonego
  • dobra wiazka natki pietruszki
  • 2x400g pomidorow z puszki
  • sol morska, swiezy pieprz
  • dobry jakosciowo ocet z czerwonego wina
  • 1 chilli (jak kto lubi)
  • 3 fileciki z anchois-sardele w oliwie (jak kto lubi)
  • dobra oliwa
         Na patelnie rozgrzewamy oliwe i smazymy przez minute czosnek (nie dluzej,bo bedzie gorzki i niedobry) razem z uwaga! posiekanymi ogonkami pietruszki,nastepnie dodajemy pomidory.
Do sosu dodajemy dobra lyzke octu (na oko) chilli,anchois,solimy i pieprzymy. Gotujemy na malym ogniu okolo 30 minut.



      Kiedy jagniecina sie upiecze,wyciagamy mieso do duzej miski i przykrywamy szczelnie folia przezroczysta. Zostawiamy na okolo 10-15 minut,mieso bedzie bardziej soczyste.
Jesli zostanie nam duzo tluszczu odlewamy powolutku,nastepnie dodajemy sos z pomidorow na blache i mieszamy bardzo delikatnie,zeby oberzyny sie nie "rozciapaly".Podgrzewamy blache na malym ogniu.
Dodac pietruszke i pogotowac na malutkim ogniu z 5minut.
Sos powinien byc w miare kwasny i w miare slodki, mozna dodac odrobine cukru. Jezeli juz mamy doskonaly sos,powinien miec konsystencje jak na zdjeciu na dole,dodajemy naszego baranka i posypujemy pozostala pietruszka. 



Jagnie wczoraj zaserwowalam razem pieczonymi ziemniakami...Palce lizac!
Ziemniaki obieramy,kroimy na lodki,gotujemy okolo 15 minut w lekko osolonej wodzie.
Nastepnie dodajemy malutkie kawalki masla i rozsypujemy na blache mieszajac aby maslo roztopilo sie na kazdym kawalku ziemniaka pieczemy na opcji grill okolo 20 minut a efekt jest na fotce :D


    BON APPETIT!

2 komentarze:

  1. Pretty section of contеnt. I just stumbled upon уоur web sіte and in аcceѕsion caρitаl to assert that I acquiге actually enјoyeԁ account your blog posts.

    Anyway I'll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

    my webpage Property for Sale

    OdpowiedzUsuń
  2. Very nice post. I just stumbled upon yоur weblog and wisheԁ tο say
    that I've really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    Feel free to visit my website :: payday loans

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...