wtorek, 18 stycznia 2011

Vive le hummus!


     Dzis napisze krotko i zwiezle. Hummus jeden z najlepszych sosow jakie jadlam. Pochodzi on z Bliskiego Wschodu ,a glownie z kuchni libanskiej.
Tajemnica polega na tym,ze za kazdym razem sos wychodzi inaczej.. Wszystko zalezy od tego jakich uzyjemy proporcji. I tu wlasnie polega zabawa :)
Hummus podajemy ze swiezym chlebem ,ale najbardziej smakuje z ciepla pitta. Uzywam go tez jako dip do warzyw,glownie do marchewki pokrojonej w paseczki ,selera naciowego,pomidorkow koktajlowych, rzodkiewki,buraka itp.. Do miseczki mozemy podac cwiartki cytryny i lyzke oliwy,do smaku.
Mozna go jesc prosto z miseczki lub smarowac nim kanapki.
 Zycze smacznego :)

                  HUMMUS
  • puszka ciecierzycy (pois-chiches)
  • 2 lyzeczki tahihi (pasta sezamowa mozna najczesciej kupic w orientalnych sklepach, ewentualnie ze zdrowa zywnoscia) jezeli nie macie tahini, mozna ja zastapic olejem sezamowym (nie dodawac wtedy oliwy bo bedzie sam tluszcz brrr)
  • 2 zabki czosnku
  • 2-4 lyzeczki soku z cytryny
  • 2 lyzki oliwy
  • papryka slodka w proszku (jak kto woli i do woli)
  • kumin zmielony
  • sol,pieprz
  Odcedzic ciecierzyce ale zachowac "wode" z niej (jak kto chce-obrac ze skorek,ostrzegam zmudna i laboratoryjna robota....ale hummus ma wtedy konsystencje bardzo gladka) , wszystko wrzucic do blendera i mieszac na gladka mase,jesli nie chce sie mieszac dolac "wody" ktora nam zostala z ciecierzycy. Przelozyc do miski, przechowuje sie pod folia szczelnie zamkniety do kilku dni w lodowce.
Podawac z pitta,blinami,bagietka i oczywiscie warzywami,jakimi kto chce (ogorek  kiszony jednak nie wskazany :P)





3 komentarze:

  1. Pozdrawiam.V.good recipe.The best,however,is to prepare Hummus& Tehini seperately.In hummus mash U can add some whole Hummus (cheakpeas)seeds.Tehini recipe U can find anywhere,the best is mixed & garnished with a lot of fresh parsley leaves + some fresh coriander leaves (both finely chopped).It's called "Green Tehini". JGP currently in the Middle East.

    OdpowiedzUsuń
  2. thank U very much ill try to do tahini by myself,of course the green one, looks yummy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...