sobota, 15 stycznia 2011

BAKLAZANY

                            

                             Dzis napisze o moich ukochanych oberzynach.
   Przepis zaczerpnelam z cudownej ksiazki,ktora jest zbiorem przepisow z restauracji "Ottolenghi".
Restauracje te istnieja w Londynie i jak na razie jest ich cztery,przygotowuja sie do otwarcia piatej.
Prowadza je dwaj panowie. Jeden z nich Yotam Ottolenghi pochodzi z zydowskiej czesci Jerozolimy,natomiast drugi Sami Tamini z arabskiej. Tych dwoch panow spotkalo sie dopiero w Londynie i postanowili wspolnie podzielic sily kuchni arabskiej i hebrajskiej i zalozyc restauracje. Kuchnia specjalizuje sie w srodziemnomorskim klimacie.
W restauracji mozna zjesc, ale tez kupic wszystko gotowe na wynos. Filozofia "Ottolenghi" to stworzenie kuchni haute-couture wlasnie na wynos.

                              http://www.ottolenghi.co.uk/

   Baklazany sa proste do zrobienia i sa pyszne.Moga byc zjedzone jako przystawka lub jako salatka :)
Dosyc dobrze sie przechowuja, bo nawet do trzech-czterech dni w lodowce. Przed podaniem zawsze je wyjmuje na dwie godziny wczesniej z lodowki zeby "doszly" do temperatury pokojowej,wtedy sa o wiele smaczniejsze mmm...

Baklazany

  • 3 male oberzyny
  • oliwa z oliwek do posmarowania (ja zawsze polewam drobnym strumyczkiem)
  • sol, pieprz
  • i jak mamy to troche sosu tahini (pasta sezamowa) rozrobionego z natka pietruszki,ktory podajemy jak oberzyny sa gotowe



Marynata
                

  • male posiekane chilli,obrac pestki
  • 2 lyzki posiekanej swiezej kolendry
  • 2 lyzki posiekanego oregano (moze byc troche suchego)
  • 1 zabek czosnku
  • 3 lyzki soku z cytryny
  • 4 lyzki oliwy
  • 1 lyzka octu balsamicznego
  • sol
  • pieprz
                 Rozgrzac piekarnik do 220°C.Pokroic oberzyne na lodki wielkosci 5 cm.
Umiescic oberzyny na blasze,polac oliwa i sola i zgrillowac,zeby byly ladne zlote.
W miedzyczasie przygotowac marynate.
Wszystko zmieszac i poczekac az oberzyny ostygna,potem polac marynata i dobrze zmieszac. 
Dodac na koncu tahini. Gotowe :)
Nie podawac zimnych prosto z lodowki, bo nie odnajdziemy tego smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...