czwartek, 4 października 2012

Bosc(k)a Gruszka ;)


Cudowna,pyszna! 
Raj!
I nie wiem, co jeszcze o niej mogę napisać...
Po prostu trzeba ją wypróbować 
bez zadawania pytań!!!
Przepis znalazłam tu.
A więc do roboty ;)

Gruszka z Brie i Pistacjami

  • 2 gruszki (tutaj kupuję odmianę Bosc, a w Polsce to chyba jest Konferencja)                       przekrojone na pół
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól,pieprz
  • około 4 plasterków sera Brie
  • 4 łyżeczki pistacji uprażonych na suchej patelni
Nagrzać piekarnik do 180°C.
Blaszkę natłuścić oliwą w spray'u.
Gruszki pokroić na pół,
a następnie odkroić od spodu dosłownie kawałeczek gruszki,
aby się nie przewracała i położyć na blaszkę.
W miseczce wymieszać musztardę,miód,
sok z cytryny oraz oliwę,sól i pieprz.
Następnie przygotowaną miksturę
(możemy ja wykorzystać nota bene do sałaty mniaam..)
kładziemy za pomocą pędzelka na gruszki.
Wsadzamy je do piekarnika na około 30 minut,
aby zmiękły i pięknie się zarumieniły.
W tym czasie lekko zrumieniamy pokruszone pistacje.
Po upłynięciu czasu wyjmujemy gruszki z piekarnika
i kładziemy na nie ser oraz posypujemy pistacjami.
Ponownie zapiekamy w piekarniku około 5-7 minut.



Smacznego Państwu!!

6 komentarzy:

  1. gruszka niebanalna, chciałoby sie ją zjesć!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszka i ser - połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. no to nie mam pytań, ja uwielbiam surową gruszkę z gorgonzolą.

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna opcja dla tych, którzy na gorgonzolę kręcą nosem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaaa... ja...chcę takiej gruszki! porywam pomysł i inspirację!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...