wtorek, 13 grudnia 2011

Zupa grzybowo-pieczarkowa


Uwielbiam zapach suszonych grzybow.
Zawsze bedzie mi sie kojarzyl z Wigilia i przygotowaniami do niej.
Ostatnio dostalam torbe suszonych prawdziwkow 
i postanowilam ,ze sprobuje sie z zupa grzybowa.
Troche za pozno na swieze prawdziwki czy borowiki,
wiec zastapilam je pieczarkami.
Wiem,ze to nie jest ten sam smak,ale sie udala i wszyscy zjedli ze smakiem.
Moze akurat ktos sie skusi zamiast barszczu. :)

ZUPA GRZYBOWA
  • okolo 12 srednich pieczarek obranych (nie myjemy pieczarek,bo za duzo wody lapia),pokrojonych w kostke
  • dobra garsc suszonych grzybow (takich lepszych borowiki,prawdziwki)
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostke
  • pol bulwy kopru wloskiego,selera albo pietruszki pokrojone w kostke
  • marchewka pokrojona w kostke
  • 2 zabki czosnku
  • lisc laurowy
  • 5-6 malych galazek tymianku
  • okolo 1 i pol litra bulionu warzywnego lub drobiowego
  • lyzka kwasnej smietany
  • lyzka soku z cytryny
  • lyzeczka masla i lyzeczka oliwy
  • pieprz w ziarnkach (okolo 10)
  • sol
  • po szczypcie kminku i kolendry (zmielonych)
Cebule podsmazamy na masle z oliwa.
Nastepnie dodajemy pieczarki i czosnek.
Dusimy okolo 5 minut.
Dodajemy grzyby,marchewke,koper i ziemniaki,zalewamy bulionem.
Gotujemy okolo 30 minut, w miedzyczasie dorzucamy ziola i listek laurowy.
Zaprawiamy smietana.
 Ja akurat zmiksowalam  ja na krem "jedna noga" 
(przed miksowaniem wyciagamy listek laurowy),
ale mozemy tez ja podac w calosci z kawalkami grzybow i jarzyn.
Na samym koncu dodajemy sok z cytryny do smaku.
 Podajemy z tartym Parmesanem i posiekana natka pietruszki.


Zycze Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...