czwartek, 8 grudnia 2011

MAM I JA!!!! SernikoBrownie



Tesknie za Maminym serniczkiem co niedzielnym...
A i czekoladowe ciasto by sie zjadlo..
No i wygrzebalam  przepisy w white plate oraz w moje wypieki,
ktore pozwolily na cudowne polaczenie..
Dzis wersja emigrancka,bo ser bialy tu jak na recepte...
Owszem mozna zdobyc, ale tylko w jakims podrzednym turecko-indyjskim sklepiku...
No coz, w supermarkecie znalazlam kilka rodzajow niby twarogu.. 
bueehhe nie ma nawet co porownywac..
Tyle, ze moje zdziwienie nie zna granic,jak dobry sernik sie zrobil z tych na niby...
Nie lubie za bardzo owocow w czekoladzie ani w serniku,
dodalam wiec orzechy wloskie i suszona zurawine.
I TEN zapach,ktory sie ulatnial z piekarnika.. byl boski!!!
Cos mi sie zdaje, ze ciasto bedzie jednym z ulubionych,
bo jest super proste do wykonania.
A zatem zaczynamy!

SERNIKOBROWNIE Z ORZECHAMI I ZURAWINA
  • 2 gorzkie czekolady po 100gr (lindt 70%)
  • 200 gr masla
  • 5 jajek
  • 400 gr cukru pudru 
  • 110 gr maki pszennej
  • cukier waniliowy albo zapach waniliowy
  • i tu sie zaczyna... 2 serki po 130 gr (le petit frais) i  fromage blanc okolo 400gr odcedzonego na sciereczce albo na sitku o malenkich oczkach (zawiera mnostwo serwatki,dlatego nalezy go odcedzic)
  • garsc suszonych zurawin
  • garsc orzechow wloskich

Blaszke nasmarowac maslem (ja mialam okragla okolo 25 cm) 
i polozyc papier.
Piekarnik nagrzac do 170°C.
Rozpuszczamy czekolade w kapieli wodnej.Ostudzic.
Nastepnie miksujemy maslo z 250 gr cukru pudru,
dodac 3 jajka,z tymze wbijamy po jednym jajku i miksujemy.
Wlac ostudzona czekolade,miksowac.
Wrzucic przesiana make,miksowac.
Nastepnie okolo 3/4 masy wlac do blaszki.

W drugiej misce robimy sernik ;)
Ucieramy ser,reszte cukru pudru (150gr),2 jajka oraz cukier waniliowy.
Ucieramy na gladko.
Wylewamy mase serowa na mase czekoladowa.
Nastepnie reszte masy czekoladowej staramy sie ladnie ulozyc na masie serowej.
Masa czekoladowa jest troche "twarda",wiec nie jest to latwe zadanie.
Ale dzieki temu mozemy sie pobawic w esy-floresy ;)
Na wierzch ukladamy orzechy oraz zurawine.
Wkladamy do piekarnika na okolo godzine (moze byc nawet 15 minut wiecej).
Trzeba po prostu pilnowac.
Suszymy w cieplym i otwartym piekarniku.


A potem kawa czy herbata???  ;)



Ciasto jest przepyszne!! Polecam i Smacznego Wam zycze!






3 komentarze:

  1. Sernik zarówno wygląda jak i smakuje znakomicie :) Polecam- doskonale nadaje się na świąteczny stół jak również jako deser do codziennej- popołudniowej kawy :)
    Olga

    OdpowiedzUsuń
  2. teraz i ja będę miała wielką ochotę na takie ciasto..

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie jeszcze pachnie czekolada ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...