środa, 16 stycznia 2013

Zupa z pieczonego selera i kopru włoskiego




Zima w końcu przyszła do Genewy...
Mam tylko nadzieję,że nie nastąpi atak wiatru z mrozem,
bo tego nie lubię...BRRR...
Ale wtedy może znów przyjdzie Lodowy Czarownik 
I ciekawe,czy długo się utrzyma śnieg...
Dziś serwujemy zupę z grillowanego selera naciowego 
i fenkułu czyli kopru włoskiego.
Ostatnio opiekam wszystko co się da w piekarniku
i odkryłam,że seler naciowy jest słodziutki po opieczeniu go.
W związku z tym postanowiłam połączyć koper z selerem 
i zrobić z nich zupę z lekką nutą anyżu.
Dodałam biełego wina i voilà! 
Pycha!


ZUPA SELEROWO-FENKUŁOWA
  • 1 bulwa kopru włoskiego(fenkuł) pokrojona na ósemki
  • 1 bulwa selera naciowego pokrojonego na patyczki
  • 3 ząbki czosnku całe i nieobrane
  • 2 łyżki oliwy 
  • gruba sól i świeżo zmielony pieprz
  • 3 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 200ml bulionu z kurczaka
  • 300 ml białego wina
  • około pół szklanki lekkiej śmietanki
  • 2-3 gwiazdki z anyżu
  • dobra szczypta estragonu (może być suszony)
  • listki z fenkułu do ozdoby 
  • 1 łyżeczka masła i 1 łyżeczka oliwy


Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Na blaszkę rozkładamy seler,fenkuł i czosnek.
Dodajemy oliwę,sól i pieprz.
Wszystko ładnie mieszamy i wsadzamy do piekarnika na około 40 minut.



W międzyczasie zagotowujemy ziemniaki z odrobiną soli,
a cebulę złocimy osobno na patelni z dodatkiem masła i oliwy.
Kiedy wszystko już gotowe, 
koper,seler i obrany czosnek 
wrzucamy do ziemniaków,dodajemy naszą złotą cebulę i dolewamy bulion.
Dodajemy anyż i estragon,zalewamy winem.


Gotujemy około 5-10 minut wszystko razem.
Następnie wyciągamy anyż i miksujemy "jedną nogą" albo w blenderze.
Ze selera zostaną nam włókna,
w związku z tym przecedzamy jeszcze dodatkowo przez sitko.
Dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
Gotowe! 


Smacznego życzę!
A taki miałam wczoraj widok za oknem ;) 
Niestety góry nie było widać...
Schowała się za mgłą,zresztą jak zwykle... 






Miłego dnia życzę!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...