piątek, 22 lutego 2008

SZMALEC ;)


kiedy bylam mala,tata tak okreslal smalec ze sqwarkami.wtedy nie wiedzialam dokladnie co to znaczy,kojarzylo mi sie tylko z czyms tlustym na kromce chleba.nie moglam sie nawet przekonac do sprobowania tego specyfiku.
smalec nauczylam sie jesc w krakowie,kiedy to w czasach studenckich zaliczalo sie kolejne,nowo wtedy powstale puby.wlasnie to w jednym z nich dostalismy do piffka,jako przegryzke,kromki chleba ze smalcem.MNIAM! krzyknelam i stwierdzilam ,ze chyba bylam niepowazna.... takiej pysznosci nie wyprobowac...
swego czasu nie mogla sie obejsc zadna impresska bez "mojego" smalcu...
koncerty bluesowe,czyjes urodziny,jakies grille,wieczory karciane....
bylo nawet kilka wersji...


WERSJA PURYTANSKA ALBO "NA STUDENTA"

  • pol kilograma sloniny
  • pol kilograma boczku wedzonego
  • sol,pieprz(najlepiej grubo zmielony)
  1. wszystko pokroic w kostke okolo centymetra
  2. stopic na patelni (nie spalic,bo smrodu to przez tydzien nie bedzie mozna wywietrzyc...)
  3. przestudzic,wlac albo do glinianki lub do sloja taka wersja jest najlepsza do przechowywania,do okolo miesiaca w lodowce.
    WERSJA DIABELSKA
  • pol kilograma sloniny
  • pol kilograma boczku wedzonego
  • 2 zabki czosnku
  • suszone chilli(dosyc sporo,zreszta jak kto lubi ;) ) moze tez byc tabasco
  • sol,pieprz
    1. zrobic wszystko jak poprzednio
    2. dodac zmiazdzony czosnek i chilli
    3. WERSJA "NA MILIONERA"
  • pol kilograma wedzonego boczku
  • pol kilograma podgardla wieprzowego wedzonego
  • pol kilograma sloniny
  • pol kilograma kielbasy wiejskiej
  • kwasne jablko (najlepsza "szara reneta")
  • po okolo 7-8 ziaren pieprzu,jalowca,kminku
  • 2 cebule drobno skrojone
  • 4 zabki czosnku
  • odrobina chilli
  • ziola:tymianek,rozmaryn,majeranek,szalwia po duzej szczypcie(chyba,ze sa swieze to po malej garsci)
  • suszone grzyby okolo 4-5
  • suszone sliwki 4-5
  • 50 ml wodki lub ginu,moze tez byc zubrowka lub sliwowica
  • sol i grubo zmielony pieprz
  1. boczek,slonine,kielbase,podgardle skroic na drobna kostke
  2. wszystko stopic,troszke przyrumienic
  3. dodac cebule,najlepiej wczesniej ta smazonke ostudzic(uwaga! moze wszystko wykipiec!!)
  4. wrzucic utarte jablko
  5. grzyby i sliwki pokroic drobniutko
  6. dodac zmiazdzony czosnek, przyprawy i ziola
  7. smazyc jeszcze to wszystko przez okolo 8 minut na "wolnym"ogniu
  8. dodac wodke i zamieszac

1 komentarz:

  1. Nareszcie mam to na piśmie!!!!! Kocham cię za te przepisy na szmalec!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...