środa, 20 lutego 2008

PIEROGI RUSKIE NA EMIGRACJI



pierogi ruskie zawsze wywoluja u mnie sentyment.
odkad pamietam byly glownym i ulubionym daniem w naszej rodzinie.nie bylo chyba osoby,ktora nie jadla pierogow.wszystkie rodzaje: od miesnych,poprzez ruskie,skonczywszy na owocowych.
poza tym istnieje teoria,ze kazda "pierogara" ma swoj sposob na ciasto,farsz itd najlepsze jest to,ze rezultat jest ten sam...prawie zawsze pyszne pierogi mniam!
u mnie najwieksze emocje wzbudzaja ruskie,nie moge sie bez nich obejsc...kiedy wyjechalam z kraju probowalam na milion sposobow,zreszta z roznym skutkiem smakowym ale moge powiedziec ze sie udalo ;)
chodzi glownie o kupno bialego sera za granica,ktorego nie mozna nijak dostac ani w sklepie,ani w supermarkecie,a mleko nam sie nie zsiadzie nawet od alpejskiej krowy..zreszta sama w to nie moglam uwierzyc dopoki sie nie przekonalam ;)
w koncu zaczelam probowac wszystko ,co mi sie nawijalo pod reke:sery francuskie i szwajcarskie ale zaden nawet sie nie umywa smakiem do tego naszego jaki mozna kupic w polsce(ale mi sie marzy...) w koncu doszlo do tego ,ze zaczelam robic ser,z sera,ktory kupuje w supermarkecie.po dwa litry w "kuble" ,wylewam doslownie (bo tam wiecej wody niz ustawa przewiduje...)na scierke bawelniana i czekam trzy dni...a po trzech dniach zbieram ze scierki resztki "wody" czyli serek,ktory juz prawdopodobnie nadaje sie do robienia farszu...

a oto skladniki:

CIASTO:


  • okolo 60-70 dkg maki,najlepiej piecsetki
  • 1 jajko
  • okolo 200 ml wody
  • oliwa lub olej okolo 1lyzki
  • sol
    1. przesiej make,zeby byla puszysta,zrob dolek,zeby mozna tam bylo wbic jajko i zalej oliwa,posol od razu
    2. powoli na ta "gore" wlewaj wode,tylko najlepiej jakby byl to wrzatek albo bardzo goraca woda (uwaga! ...na rece)
    3. zarob ciasto,tylko najpierw nozem,zeby sie po calosci nie poparzyc,a potem dopiero rekami jak troszke ostygnie
    4. nad ciastem trzeba troche popracowac okolo 15-20 minut,az sie zrobi mieciutkie i gladkie i elastyczne
    5. zawsze trzymam ciasto w garnuszku i przykrywam scierka bawelniana,zeby sie nie zeschlo i bylo miekkie
    FARSZ :
  • ponad kilo ziemniakow,maczystych,takich jak na purée
  • ten "serek" ze scierki ;) ile wyjdzie tyle dac
  • kostka albo okolo 250gram greckiej fety(troche zastepuje nasz bialy ser i nie potrzeba dodawac duzo soli)
  • 2-3 cebule,im wiecej,tym lepszy smak
  • jajko
  • maslo do przysmazenia cebuli,z pol kostki
  • duuuzo pieprzu
  • sol
    1. ugotowac ziemniaki(ze sola,oczywiscie..),odcedzic ,ostudzic
    2. przysmazyc na masle drobno pokrojona cebulke,zeby miala ladny zlotobrazowy kolor,uwaga nie spalic!ostudzic
    3. ziemniaki polaczyc z serami,najlepiej przecisnac przez praske(polecam z "ikei",jak dla mnie idealna)
    4. dodac cebule i jajko
    5. pieprz(duuuzo),posolic do smaku(czasami gotowanie odbiera sol z ciasta i farszu,wiec trzeba dobrze poprobowac
    6. zagniesc farsz,tak jak ciasto
    7. ciasto pokroic na czesci,rozwalkowac,z ciasta wykroic kolka(najlepszy kieliszek do wina czerwonego,bo duzy)
    8. nakladac farsz na lyzeczke,mniej wiecej,zeby zapelnil pieroga po sklejeniu(nie znosze "pustych"pierogow :))
    9. gotowe pierogi ukladac na sciereczce i druga przykryc ,zeby sie nie zeschly
    10. nastepnie zagotowac wode,posolic,dodac lyzeczke oliwy(bo pierogi lubia sie sklejac i czasami przywieraja do garnka)
    11. wrzucac pierogi na wrzatek,jak wyplyna to okolo dwoch minut musza sie pogonic po garczku i wtedy je trzeba lapac szybko na durszlak
    12. przelozyc do miski,gdzie: albo jest przysmazona na masle bulka tarta,albo przysmazona slonina,czyli sqwarki,zamieszac,zeby pierogi byly omaszczone

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...