środa, 1 lutego 2012

Fiszburgery z Czarną Soczewicą


Zaglądam dziś do lodówki, a tu stek z tuńczyka na mnie łypie...
Prawie,że zapomniałabym o nim,ouff.
Burgery! Pierwsza myśl...tylko z czym,z ziemniakami już było...
i przpomnialam sobie,że kupiłam ostatnio wspaniała soczewicę!
Nazywa się Bieługa,a wygląda jak czarny kawior.
Jest pochodzenia kanadyjskiego,bardzo bogata w błonnik oraz zawiera dużo protein.
Kiedy się ugotuje,nie rozpada się na tzw Ciaparygę ;)
Podejrzewam,ze następnym razem pobawię się w risotto z niej.
Głowa mi znów zaczęła parować,jak to wszystko sklecić,
no ale efekt przeszedł najśmielsze...  :)

BURGERY Z TUNCZYKA I SOCZEWICY
  • okolo 300 gr steku z tuńczyka ewentualnie może być naturalny z wody
  • szklanka mleka
  • 2 gwiazdki anyżowe
  • około szklanki ugotowanej czarnej soczewicy
  • szczypior drobniutko pokrojony
  • starty kawałek imbiru
  • małe chili
  • 2 jajka
  • łyżeczka musztardy z gorczycą
  • parę gałązek estragonu (może być suszony) drobniutko posiekanego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • zmielony kminek i kolendra 
  • pół łyżeczki przyprawy Za'atar (tymianek,sumac,oregano,cząber),ale niekoniecznie
  • sól,pieprz

Do garnka wlewamy mleko.Podgrzewamy,dodajemy gwiazdki oraz nasz stek.
Gotujemy na mleku rybę,aż będzie sprężysta.


Odcedzamy,odstawiamy do ostygniecia.
W międzyczasie gotujemy soczewicę,odstawiamy do ostygnięcia.
W duzej misce mieszamy soczewicę,mięso z ryby 
i dodajemy wszystko po kolei.



Dokładnie mieszamy,a następnie robimy kotleciki.



 Chowamy do lodówki na okolo godzinę.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia 
i pieczemy w piekarniku (180°C) około 20 minut.
Podajemy ze zgrillowanym chlebem i majonezem. 
PYCHA!



Smacznego życzę!!!!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...