Trzy w jednym :)
- kawalek wolowiny,kurczaka lub innego miesa,pokrojonny w drobne paseczki
- oliwa z kawalkiem rozpuszczonego masla
- duza cebula-piorka
- dwie papryki (1;5cm kostka)
- cukinia (1,5cm kostka)
- marchewka (drobniutka kostka)
- oberzyna (jak kto chce)
- pomidory w puszce
- dwa zabki czosnku
- papryka w proszku
- sol,pieprz
- bazylia ,moze byc suszona
- i uwaga lyzeczka keczupu! nada swietny smak!
- i do tego mozna dodac pieczarki,ziemniaki (ugotowac przed podaniem kwasnych warzyw,bo beda twarde i niedobre..),pietruszke,seler,kiszona kapuste itd...
Smazymy mieso razem z cebula,nastepnie dodajemy papryke i marchewke,jak troche zmiekna dosypujemy cukinie i dodajemy pomidory z puszki,nastepnie czosnek i doprawiamy do smaku.Mieszamy od czasu do czasu i mozemy dolewac wody,co by warzywa sie nie przypalily od spodu. Czas przygotowania zalezy od rodzaju miesa,jesli jest to wolowina musimy pogotowac co najmniej godzine,zeby mieso bylo delikatne i miekkie. Trzeba co jakis czas sprawdzac.
Gulasz mozemy podac z ryzem,kluskami, makaronem. Ale mi najbardziej smakuje z chlebem. A zwlaszcza jak moge nim "wyczyscic" talerz lub miske ze sosu... yummy!!!
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz