„…Kartoflanka, biurowa kartoflanka, która mych pierwszych westchnień była świadkiem. Zawsze w niej parę pływało skwarek, ty je ze mną łykałaś ukradkiem. Z wszystkich zup nam najlepiej smakowała przyprawiona z umiarem, acz pikantna. Taka posilna, taka przymilna, kartoflanka, kochana kartoflanka...”.
W. Młynarski
Czy trzeba wiecej slow??? Ile domow-tyle wersji tej popularnej zupy. A ziemniak niejeden ma smak.
Dzis zajmiemy sie zupa potage parmentier tak brzmi jej francuska nazwa,a wziela sie od nazwiska Antoine'a Augusta Parmentiera,ucznia aptekarskiego,ktory bedac w niewoli niemieckiej zauwazyl,ze wiezniowie sa karmieni wylacznie ziemniakami. Zaobserwowal on wowczas,ze mimo jednostajnego posilku
wiezniom nie dzieje sie nic zlego i nie sa zaglodzeni. W zwiazku z tym postanowil,ze jak wyjdzie calo z niewoli poswieci sie badaniu i propagowaniu ziemniaka.Tak tez zrobil! Najslawniejsza potrawa jest wlasnie potage parmentier,czyli nic innego jak nasza polsko-swojska kartoflanka!
Kartoflanka:
- 2 pory (biale czesci)
- okolo pol kilograma ziemniakow
- marchewka
- cebula duza
- kawalek selera
- pietruszka i natka
- okolo 5 szklanek bulionu
- smietana
- sol,pieprz
- listek laurowy
- maly suszony grzybek
- mozna usmazyc skwarki ze sloniny,ale to juz zalezy od was,ja nie przepadam...
W zasadzie wszystko wrzucam do garnka(oprocz smietany).Smaze jedynie cebule na oliwie z dodatkiem masla. Ostatnio mialam tluszcz spod kurczaka z rozna i usmazylam na nim cebule. Pyyycha!!
Cebula powinna sie z lekka przysmazyc na brazowy kolor,wtedy jest lepszy smak w zupie. Wrzucam ja do garnka ,podlewam patelnie woda,i sos wrzucam do zupy,co by nic sie nie zmarnowalo ;).
Zupe gotuje okolo 40 minut. Nastepnie wyciagam listek laurowy i miksuje (tym z jedna noga) na gladko.
Nastepnie przelewam ja przez sitko,zeby nic nie plywalo niepozadanego np lyko ze selera.Wtedy naprawde wychodzi welur. Stawiam z powrotem na maly ogien i doprawiam smietana. Smietane nalewam do osobnego kubka a nastepnie zalewam ja goraca zupa ,dokladnie mieszam i wlewam miksture do garnka, doprawiam sola i pieprzem. Dodaje natke pietruszki. Mozemy posypac ja parmesanem,dodac grzanke czosnkowa lub oczywiscie doprawic skwarkami.Gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz