poniedziałek, 12 maja 2008

ZUPA Z MALZY

  1. ZUPA Z MALZY



ta zupa jest fantastyczna. jezeli chcecie sie pochwalic zdolnosciami kulinarnymi to jest to swietny pomysl,aby zaskoczyc gosci ;) nauczyla mnie ja gotowac jedna z moich patronek,u ktorej pracowalam w szwajcarii.
latwo sie ja gotuje a smakuje bosko.
pierwszy raz zrobilam ja,jak sie zgadalysmy z kolezankami,ze lubimy malze,
kupilysmy wtedy mnostwo malzy i umowilysmy sie na wspolne gotowanie ;)
kazda chciala cos dodac od siebie,no i jak stare przyslowie mowi ,gdzie kucharek szesc...
tam nie ma co jesc...
wcale nieprawda,zupa wtedy wyszla przepyszna,
a wspomnienia ze wspolnego gotowania zostaly do dzis!
a oto i przepis:

  • ze dwa kilo malzy
  • butelka malego piwa albo pol butelki bialego wina
  • dwa pory
  • kawalek selera
  • cebula
  • marchewka
  • trzy zabki czosnku
  • ze dwa ziemniaki drobno pokrojone
  • sok z jednej cytryny
  • 200 ml dobrej "grubej" smietany
  • dwa "piorka" masla
  • po garsci swiezej kolendry i natki pietruszki
  • sol,pieprz
  • grubo pokrojone swieze pieczywo
    1. malze wrzucic do zimnej wody i wybrac te co wyplynely na wierzch
    2. zagotowac wode,posolic,wrzucic drobno skrojone warzywa razem z maslem
    3. ugotowac bulion warzywny
    4. wrzucic malze pogotowac az sie otworza
    5. dodac piwo albo wino
    6. zagotowac
    7. na koniec dodac smietane wczesniej rozrobiona z bulionem
    8. dodac sok z cytryny do smaku
    9. dodac kolendre i natke
    10. doprawic sola i pieprzem
    11. podawac w miseczkach lub kubkach wraz z chlebem
    12. nie zapomniec postawic miski na muszle z malz ;)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...