niedziela, 22 lipca 2012

Pizza z kozim serem i czarną porzeczką



Piknik,open-air kino,spotkanie z przyjaciółmi...
Czego chcieć więcej,chyba tylko trochę mniej wiatru...
Pogoda w miarę dopisała,nie padał deszcz,ale za to obudził się Bise...
Wiało okrutnie...co nie znaczy ,że humory nam nie dopisywały.
Przygotowałam tzw podpłomyk z serem kozim
 oraz czarną porzeczką i koprem włoskim.
Była również moja ulubiona kukurydza z masłem kolendrowym.
A także sałatka grecka,małe tortille z guacamole i dip fasolowy.
Dziś przepis na "pizzę" oraz kukurydzę.

Pizza Chèvre et Cassis
  • ciasto na pizzę (kupiłam gotowe,nie mam szczęścia do wyrobu ciasta na pizzę...zawsze wychodzi kamień...,dlatego idę na skróty)
  • połowa kopru włoskiego-fenkuła drobno pokrojona na wiórka
  • około 200 gr sera koziego lub gorgonzoli lub ostrego brie
  • duża garść czarnych porzeczek
  • garść zmielonych orzechów pecan
  • łyżka miodu
  • garść świeżego tymianku
  • kilka listków z fenkułu dla ozdoby
  • oliwa,sól,pieprz
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek.
Nagrzewamy piekarnik do około 240°C.

Smarujemy oliwą placek,następnie wykładamy na ciasto
koper,ser oraz czarną porzeczkę.
Posypujemy orzechami i polewamy miodem.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 8-10 minut,
aż ciasto stanie się chrupiące, a ser będzie ładnie stopiony.




Kukurydza z masłem kolendrowym
  • 2-3 kukurydze
  • łyżeczka cukru i łyżeczka soli do gotowania kukurydzy
  • garstka kolendry drobno posiekanej
  • 1 małe chili
  • łyżka masła
Kukrydzę gotujemy z solą i cukrem około 15-20 minut.
W tym czasie siekamy chili i kolendrę,
dodajemy i mieszamy razem z masłem.
Kiedy kukurydza będzie już ugotowana,
tarzamy ją w maśle kolendrowym
i gotowe :)



SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. intrygujące połączenie... kozi ser i porzeczki? bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...