niedziela, 2 marca 2008

ZAPIEKANKA

niedawno przypomnialam sobie swietny przepis.
na ta zapiekanke jeszcze za czasow studenckich zapraszalam wszystkich.
blyskawiczna robota,a rezultat doskonaly ;)
do tego kazdy byl zadowolony,
ja,bo nie musialam spedzac godzin w kuchni,a goscie zachwyceni smakiem.


ZAPIEKANKA-KUKURYDZA

  • bagietka lub chleb tostowy ( w zaleznosci od ilosci osob,ze trzy zapiekanki na osobe,trzeba sie liczyc z tym,ze goscie moga zjesc o wiele wiecej ;) )
  • 1-2 puszki kukurydzy
  • dobry zolty ser (edam,gouda,gruyére)
  • maslo
  • sol,pieprz
  1. rozgrzac piekarnik do okolo 170°C
  2. pokroic bagietke na spore kawalki
  3. odcedzic kukurydze
  4. na pieczywo nalozyc mala lyzeczka kukurydze (uwaga! spada...)
  5. posypac startym na drobno zoltym serem
  6. posolic,popieprzyc
  7. na wierzch nalozyc platek masla
  8. wsadzic do piekarnika na 5-10 minut
  9. pilnowac, nie spalic!
    ZAPIEKANKA-GRZYBY
  • bagietka lub chleb tostowy
  • pol kilograma pieczarek albo inych grzybow
  • dobry zolty ser ( edam,gouda,gruyére)
  • cebula
  • maslo
  • sol,pieprz
  1. rozgrzac piekarnik do 170°C
  2. bagietke pokroic
  3. cebule i grzyby drobno pokroic
  4. usmazyc na masle (mozna dodac troszke oliwy,zeby sie maslo nie przypalilo)
  5. poukladac nastepnie na bagietkach
  6. posypac drobno startym serem
  7. zapiec 5-10 minut
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...