Witam wszystkich po dluzszej przerwie.
Bardzo chcialbym Wam podziekowac za wsparcie,ktore daliscie mi w tamtym roku.
Mam nadzieje,ze kazdy z nas bedzie mial fantastyczny start w 2012.
I wszyscy zrealizujemy powoli nasze noworoczne postanowienia,
oraz pospelniamy swoje marzenia krok po kroczku.
Bo marzenia sie spelniaja,tylko trzeba w nie wierzyc!!!
(oraz ciezko pracowac na nie :D).
Swieta i Czas Noworoczny spedzilam w Londynie.
Bylo wspaniale! az tak,ze nie mialam kiedy porobic zdjec...no coz zdarza sie..
Najwazniejsze ,ze spedzilam je u boku kochanych ludzi,
zapracowana przyrzadzaniem wigilijnych smakolykow,
opowiadaniem rodzinnych anegdot i delektowalam sie wesola atmosfera,
ktora temu wszystkiemu towarzyszyla.
Dzieki Madziu za wszystko jeszcze raz.Bylo luks :D
Dzis podziele sie z Wami tarta,ktora przyrzadzam
jak przyjezdza "Babcia z Anglii".
Babcia przylata zawsze do dzieci.
To i "moja" ulubiona Babcia(od prawie szesciu lat),
ktora mowi cudownym angielskim
i od ktorej zawsze sie mozna czegos nauczyc i dowiedziec.
Wiec kiedy wiadomo ze ma byc,
w lodowce zawsze jest kozi ser,pory i ciasto francuskie...
ZAPIEKANKA Z POROW
I KOZIEGO SERA
- 3 kozie serki (jeden okolo 150gr)
- 5-6 porow srednich pokrojonych w paseczki
- 1 jajko
- 3-4 lyzki smietanki 18%
- sol,pieprz,galka muszkatalowa
- gotowe ciasto francuskie
Najpierw kroimy pory na paseczki.
Gotujemy w garnku, koniecznie pod przykryciem okolo 5-7 minut.
Do porow nic nie dodajemy nawet grama wody, musza sie same udusic(dlatego sa zamkniete).
Pory musza byc mieciutkie.
W miedzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Na blaszce wykladamy papier do pieczenia,
a nastepnie ukladamy ciasto francuskie.
Nakluwamy widelcem w ciescie dziurki na powietrze
i wkladamy do piekarnika na okolo 10 minut.
Nastepnie do porow dodajemy pokrojony w kostki ser kozi.
Mieszamy do momentu roztopienia sie sera,musimy uwazac,zeby nam sie nie przypalil.
W miedzyczasie w kubeczku rozbijamy jajko ze smietanka.
Troszke przestudzamy nasze pory z serem
i wlewamy miksture jajczana do nich oraz dokladnie mieszamy.
Doprawiamy sola,pieprzem i galka muszkatalowa.
Na lekko upieczone ciasto wylewamy nasz farsz.
Wsadzamy do piekarnika na okolo 40-45 minut.
Zycze smacznego :)
Nigdy nie jadłam koziego sera, ale w takiej zapiekance z porami, prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńJest troche specyficzny w smaku,w zasadzie mozna go z powodzeniem zastapic nasza rodzima bryndza :)
OdpowiedzUsuńpiekna zapiekanka,uwielbiam wszystko z dodatkiem pora,pozdrawiam,Maja38.
OdpowiedzUsuń26 yr old VP Sales Oates Ertelt, hailing from Swift Current enjoys watching movies like Destiny in Space and Watching movies. Took a trip to Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) and drives a Ferrari 410 Sport. odkryj wiecej
OdpowiedzUsuńtani i dobry adwokat rzeszow
OdpowiedzUsuń