Dziś pokażę wam jak zrobić pyszne rogaliki,
które nie wymagają zbyt wiele czasu i pracy ;)
Bardzo dobre na przekąskę i na piknik.
ROGALIKI Z BOCZKIEM I GRUSZKAMI
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 gruszki pokrojone w kostkę około 1 cm
- 150gr boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 cebula
- łyżka miodu
- ser gorgonzola pokrojony w kostkę
- garść rozmarynu
- 1 roztrzepane jajko
- sól,pieprz
- łyżeczka oliwy z masłem
- sok z jednej limonki
Rozgrzewamy olej z masłem
i podsmażamy cebulę oraz boczek.
Dodajemy gruszki,polewamy miodem i sokiem z limonki.
Doprawiamy do smaku i odparowujemy płyny.
W międzyczasie podgrzewamy piekarnik do 180°C.
Ciasto francuskie kroimy na trójkąty, kładziemy łyżeczkę farszu
i dodajemy kostkę sera na górę i zawijamy.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem rogaliki
i wsadzamy do piekarnika na około 30 minut.
A potem już tylko degustujemy ;)
Smacznego życzę!!
Wyglądają cudownie, wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuń